Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 16: 1926
Notodden, 8. oktober 1926

Hydros administrasjonsbolig

Vi er her på tilbakevei fra Odda, hvor vi har avlagt vårt vanlige årlige besøk og holdt styremøte i Odda smelteverk.

I Odda var der rent sommerlig ennå, og da vi ble innbudne til å være Hydros gjester her på Notodden, besluttet vi å ta hjem­veien per bil over fjellet, uaktet vi egentlig ikke var ut­rustet til biltur på denne årstid.

Det var temmelig surt og regnfullt over fjellet, men der var ennå ingen snø rundt Haukeliseter. Vi skjønte dog, at vinteren var i anmarsj, ti svære skarer av trost såes stadig på vei nedover mot dalen.

Vi reiste fra Odda ved 8-tiden om morgenen og kom hit ved 6-tiden i eftermiddag. Det var nokså anstrengende, så det smakte godt å komme til dette luksuriøse sted og til en utmerket middag.

Vi hadde på veien kun en liten rast ved dikteren Vinjes fødested for å innta vår medbrakte lunsj.

Vi tok ikke den vanlige vei over Børte, men over de beryktede Vinjebakkene og ned gjennom Kviteseid, Seljord, Flatdal, Hjartdal og Sauland. Jeg hadde ikke reist denne vei tidligere, og særlig turen gjennom Seljord og Flatdal var meget vakker med dalene i all sin høstprakt.

Efter middagen her fikk vi endelig se Oslo-aviser, som vi ikke hadde fått fatt på, siden vi forlot Oslo den 4. om aftenen, og kunne løpe gjennom de forklaringer, en del av ministrene i Berges regjering hadde avgitt for riksretten. Særlig advokat Michelets forklaring måtte støtte det klart, hvor panikkartet stemningen virkelig var våren 1923, og han kunne som fhv. utenriksminister ved innberetninger fra de norske legasjoner i utlandet m.v. dokumentere, hvor utlandet fulgte godt med, og hvor rystet Norges kreditt i utlandet allerede var blitt ved de 2 tidligere store bankinnstillinger i april 1923.