Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 16: 1925
Oslo, 7. juli 1925

Lørdag reiste vi sammen med Harald Løvenskiolds, Stabells samt Celina og Christian Mathiesen ned til Refsnes for å feire Kathrine Boecks fødselsdag i søndags.

Da vi lørdag aften efter middagen satt ute på verandaen og drakk kaffe i den lune sommeraften, ble det foreslått, at vi burde reise over til Horten med Lorentz'' store nye motorbåt for om mulig å få se et glimt av Roald Amundsen og hans fellers mottakelse der.

Klokken var nesten 10, så det visstnok var noe tvilsomt, om vi kunne nå Horten, førenn båten, hvormed ekspedisjonen hadde foretatt reisen tilbake fra Spitsbergen. "Albr.W. Selmer", var ankret opp på havnen der, da det i aftenavisene forlød, at den ville være ved Horten allerede ved 101/2-tiden.

Vi besluttet imidlertid å ta avsted, og da vi kom inn til moloen ved Horten, fikk vi beskjed om, at båten ennå ikke var kommet, og like efter så vi skipet et stykke ute i fjorden.

Vi satte da straks kursen ned mot "Albr.W. Selmer", og da vi kom bort mot den, var den allerede omgitt av en rekke andre båter, der var reist polfarerne i møte. Vi sluttet oss til følget, flere og flere kom til, jo mer vi nærmet oss Horten igjen, så det til slutt var en ren mørje av båter – robåter, seilbåter og motorbåter, og det så ofte helt livsfarlig ut å manøvrere mellom dem.

Alt i ett lød kraftige hurraer fra båtene, og der viftedes med lomme­tørkler og hatter opp mot polfarerne, der sto samlet på dekket og hilsende til alle sider mottok denne umiddelbare hyllest, hver av dem tross tus­smørket lett kjennelig for oss, og i luften over oss surret motorene på 3 aeroplaner, der hele tiden holdt seg svevende over dampskipet under innseilingen.

Hele mottakelsen og hyllestene av Amundsen og hans feller i denne lyse, milde nordiske sommeraften var enkel og spontan, men kanskje derfor desto mer stemningsfull – noen av de øyeblikk i livet, der for alltid vil være innpreget i ens erindring.

Da skipet var vel fortøyd i Hortens indre havn, reiste vi hjem og var tilbake ved bryggen på Refsnes ved midnattstid.

Søndag ved middagstid satt vi nede på stranden og så aero­planet, som var benyttet på nordpolsferden, med ekspedisjonens medlemmer om bord og med en rekke andre aeroplaner ifølge stige opp fra Horten og begi seg inn til Oslo til den strålende mottakelse, som hovedstaden hadde beredt dem.

-----

Søndag var der stor middag på Refsnes i anledning av Kathrines fødselsdag. Foruten alle oss tilreisende fra Oslo også en hel del fra omegnen bl.a. kammerherre Sibbem og frue, frøken Lili Due, Herlofsons på Reier og konsul H. B. Peterson.

Vi ble også over mandagen, som Christian Mathiesen og jeg benyttet til å foreta en lengre tur ut til Kase og innover Jeløy, og kom først tilbake sent i går aftes efter en riktig vellykket weekend tripp.