Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 15: 1924
Berlin, 29. mai 1924

Hotel Bristol

Da jeg kom til hotellet i går aftes og skulle betale min bil, viste det seg, at de tyske penger, jeg hadde skaffet meg i Kreditkassen før avreisen, var trådt ut av kraft for et par uker siden. Da det i dag er helligdag – Kristi Himmelfartsdag – og bankene er lukket, så jeg ikke kunne ty til mitt akkreditiv, ble situa­sjonen noe broket for meg, særlig da man ved kassen her i hotel­let også avviste mine pengesedler. Man trøstet meg imidlertid med, at hovedkassereren ikke var til stede, og at han i morgen kanskje kunne finne en utvei. Jeg hadde da intet annet å gjøre enn å få litt mat opp på mitt værelse og derefter gå til køys. I dag opplyste hovedkassereren meg om, at mine pengesedler ikke lenger var betalingsmiddel – de lød på dollars = så og så mange rentemark, men var gått over til å bli børspapirer. Han tilbød meg imidlertid å veksle dem inn mot en reduksjon av 10 % av deres pålydende, og glad var jeg.

Her har i formiddag vært en trykkende hete. I eftermiddag fikk vi et voldsomt tordenvær med regnskyll. Men i aften er her igjen temmelig lummert. Jeg har innskrenket meg til å spasere litt om i Tiergarten og ellers ta det med ro.

Her er forferdelig dyrt, og det later heller ikke til, at her er mange reisende. Ved middagen i hotellet her i aften, var der kun noen få i spisesalen. For en rett med tunge i madeirasaus, en risomelett og 1/2 flaske rødvin måtte jeg betale nær innpå 40 norske kroner.