Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 8: 1903
Hillerød, 5. august 1903

I går hadde vi den første blanke solskinnsdag på lenge. Om morgenen tok jeg fra København til Lyngby, beså Sorgenfri slott og spaserte i parken, derfra med en liten dampbåt gjennom åer og små sjøer opp til Frederiksdal, grev Schulins bekjente slott, ved den av danske diktere så ofte besungne Furesø. Efter å ha spist middag i kroen tok jeg en spasertur gjennom den vakre bøkeskog langs Furesøens sydlige bredd og kjørte derfra til Ny-Holte ved Vejlesøen, hvor jeg overnattet. En strålende dag og en vidunderlig natur – det var, likesom man kom den danske poesi så meget nærmere inn på livet ved å ferdes i den natur, der har inspirert den. Jeg grep meg stadig i at Christian Winthers og Drachmanns dikt kom meg fra leppene.

I dag tok jeg med jernbanen hit til Hillerød, hvor jeg har tilbrakt dagen med å bese Frederiksborg slott og dets interessante samlinger samt og spasere i slottsparkens alleer under de eldgamle lindetrær. Slottet har en høyst pittoresk beliggenhet omgitt av en liten sjø.

I aften har det blåst opp til en hel storm, og fra hotellvinduet ser jeg, hvor den pisker vannet i den lille sjø og bøyer de høye gamle trærs kroner.

I morgen tar jeg avsted til Fredensborg.