Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 16: 1924
Tyssedal, 5. oktober 1924

Reisen hit har vært begunstiget av det herligste høstvær. Vi tok nattoget til Voss, spiste en utmerket frokost på Fleichers hotell og bilte derfra ned til Eide, hvor nitridselskapets komfortable motorbåt hentet oss. Vi var innom Lofthus for å ordne firmaanmeldelsen hos sorenskriveren og var her i Tysse­dal til lunsj kl. 11/2. Aldri har jeg sett Sørfjorden så betagende vakker, som da vi i forgårs kom hit, hvortil ikke minst bidro at alle løvtrærne nedover liene pranget i alle høstens rike farger. Og over det hele en strålende sol og en luft så klar, som den kun er det i de første høstdager.

Vi bor her i administrasjonsbygningen på Tyssedal, en stor og flott bygning, som er oppført av generaldirektør Blakstad, og hvor hele første etasje er opptatt av representasjonsrum, smak­­fullt og komfortabelt møblert fra det kjente engelske firma Mapple(sic). I annen etasje en hel rekke av utmerkede sove­værelser, og det er en nytelse hver morgen å gå og kle seg på med utsikt over Hardangerfjorden og med Folgefonnens breer og jøkler i solbelysning like ovenfor.

Her er bare en 10 minutters biltur ned til Odda, idet en ny vei, der slynger seg langs fjellsiden og delvis også er inn­hugd i fjellet, er bygd i de siste år – som nødsarbeid! – og den går helt frem til Lofthus.

Fabrikkanleggene i Odda er meget imponerende – for store for vårt bruk, som kun skal disponere 20 000 HK.

I går spaserte vi opp til Ringedalsvatn, hvor den store dambygning for Tysse er bygd, og derfra tok vi med motorbåt over vannet til Skjeggedals­fossen og Tyssestrykene. Det hadde vært litt duskregn, da vi spaserte oppover, men det hørte snart opp, og da motorbåten nærmet seg fossene, brøt solen frem. Det var et uforglemmelig syn.

I morgen reiser vi tilbake og legger denne gang veien over Nor­heimsund og biler derfra til Trengereid stasjon på Vossebanen, hvorfra vi skal ta over til Skaftem på Osterøy for å bese noen kalksteinsbrudd, som vi skal kjøpe for å skaffe materiale til karbidfabrikasjonen.