Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 8: 1903
Sandefjord, 27. juli 1903

Jeg er her nede på noen dagers besøk hos Barbara, før jeg tar avsted på min ferietur, som jeg i år tenker å foreta i Danmark for å se en del av Nord-Sjælland.

Der er ikke mange kjente i Sandefjord i år. Til bords sitter jeg ved siden av den svenske grevinne Snoilsky, den nyss avdøde dikter grev Carl Snoilskys enke. Hun er meget underholdende og er i besittelse av utpreget humoristisk sans. Hun er her med sin sønn, den 23 årige løytnant greve Snoilsky, der efter et opphold i Kongo har pådratt seg malaria. Han er imidlertid så dårlig, at han må holde seg i sine værelser. (Han døde i september på Sofiahemmet som den siste mannlige ætling av slekten.) Grevinne Snoilsky forteller mange interessante ting fra sitt samvær med Henrik Ibsen, der var en god venn av den avdøde dikter, og bodde de samtidig i Dresden i flere år.

Blant badegjestene er også kammerherre Christensen fra Arendal, der ennå tross sine 70 år er i full vigør og morer oss alle med sine bon-mots og krydrede historier. Han dveler mest ved fortiden og ved selskapslivet i Christiania i 60–70-årene, og særlig ved minnene fra Tho. Joh. Heftyes gjestfrie selskaplighet i byen, i julen på Frognerseteren og om sommeren på Sarabråten.

I går hadde vi en deilig kjøretur gjennom Sandeherred og helt hen til Tønsbergfjorden med Harald Løvenskiold og frue, der har sine hester og ekvipasjer med her ned.