Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 18: 1935
Refsnes, Jeløy, 3. august 1935

Jeg måtte si nei takk til innbydelsen til Kathrines fødselsdag i år, da jeg ikke var riktig frisk. Istedenfor har jeg tilbrakt noen dager her nede sammen med Barbara, der er ferdig med sin kur på Modum og nå skal tilbringe noen tid her nede hos mine gamle venner.

Her er så stille og fredelig, og vi kan riktig nyte et dolce far niente på denne herlige eiendom. Solen skinner hver dag fra den blåeste himmel over en vidunderlig blomsterprakt i park og hager.

I går var der dog livlig i parken her. Borgermesteren på Moss hadde anmodet Boecks om å ville motta det norsk amerikanske College Band Concordia fra Minnesota, der nå er nådd hit på sin norgesturné, noen formiddagstimer i parken på Refsnes, og man fant ikke godt å kunne avslå det.

Der var dekket bord med forfriskninger i parken, og en del kommunale honoratiores fra Moss og alle Boecks venner fra omegnen var også innbudt, så det til slutt ble meget folksomt.

Jeg talte med flere av de unge norsk‑amerikanere, men det viste seg dessverre, at det var de færreste av dem, der kunne uttrykke seg på norsk, og det disse kunne prestere var også meget mangelfullt. Det er nok dessverre så, at det norske språk snart vil være forsvunnet fra de norske miljøer derover, og man kan kanskje ikke undre seg så meget over det.

Førenn de drog avsted igjen, gav de noen nummer til beste, og den amerikanske og norske nasjonalsang ble spilt.

Derefter grep Moss'' borgermester – den tidligere kommunistiske stortingsmann fra østfoldbyene Magnussen – ordet og holdt en takketale til vertskapet. Og han strømmet over av hyllest til gamle slekter og gamle tradisjoner og herregårdsliv o.s.v., så der var visst ikke meget av kommunisten tilbake, efter at borgermesterverdigheten vel var brakt i havn.