Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 17: 1933
Oslo, 8. november 1933

Maleren Edvard Munch kom imot meg på gaten i dag med følgende utbrudd: "Vi blir gamle, Knagenhjelm, nå ligger vi i forreste skyttergrav", hvortil jeg repliserte, at det kunne man i hvert fall ikke se på ham. Munch så nemlig – til tross for at han om noen uker fyller de 70 – så ungdommelig og frisk ut som ikke på lenge, rød og hvit i huden som en ung pike. Han fortalte meg så, at han i den senere tid helt hadde holdt opp å spise kjøtt og levde utelukkende på grønnsaker – litt fisk en sjelden gang innimellom, og at han, efter at han hadde slått inn på denne diett, følte seg friskere enn han hadde vært på mange år.

Munch hadde vært 2 ganger i det trondhjemske i sommer og sa han var meget imponert både over hvor vakker og stilig selve byen var, og over de brede trøndelagsbygders skjønnhet og rikdom, ikke minst Innherredsbygdene. Det hadde vært en overraskende opplevelse for ham.

Det lot til at han var meget opptatt av den bok Jens Thiis utsender om ham og hans kunst til 70-årsdagen. Men ellers ville han flykte fra byen den dag for å unngå alle ovasjoner.