Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 17: 1929
Oslo, 17. november 1929

Jeg kom i morges tilbake fra den årlige tur til Odda. Det er første gang, jeg har besøkt Hardanger ved vinterstid, men også det var en opplevelse.

I går hadde vi strålende solskinn over nyfallen snø. Hjemme i Oslo har vi kun hatt en grå vinter hittil. Hardingene sa oss imidlertid, at det i går var første gang, de hadde sett solen siden juli måneds slutt. De fikk bokstavelig talt også kun "se" solen, som lyste over fjellene, men hvis stråler ikke trenger ned i dalen. Vi benyttet det herlige vær til en tur oppover mot Skjeggedalsfossen. Men alt det vi steg oppover, fikk vi ikke nyte noe av solens varme, men måtte nøye oss med å nyte den, som den strålte over nysnøen på fjellene og gnistret i breene.

Vi kom tilbake til Tyssedal til middag. Efter å ha spist middag og drukket kaffe måtte vi tiltre tilbakereisen, først med motorbåt fra Tyssedal til Eide. Det var en tur, jeg aldri vil glemme. Vi satt på dekket, time efter time, i stille beundring av det praktfulle skue. Det var det herligste måneskinn – som lyste over Folgefonnen og fjellsidene, som helt ned til fjorden hadde fått et dekke av nysnø. I bakgrunnen lysene fra de mange fabrikker, som fortonte seg som de rene fépalasser. Og luften stille og mild.

Man reiser hurtig i våre dager. I går kl. 2 om middagen var vi ved Skjeggedalsfoss, og allerede kl. 10 i morges bilte vi oppover Karl Johan. For noen år siden var det en reise på flere dager.