Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 16: 1926
Oslo, 13. april 1926

Fra den tidlige morgenstund har hele byen vært på bena, og byen rødmer av flagg. Luftskipet "Norge" var på sin vei fra Rom til Svalbard ventende til Oslo. Efter meldinger fra England – hvorhen det hadde lagt veien – skulle luftskipet være ventende her i morgentimene, og der var stor utfart til Ekebergplatået, hvor landingsmasten var oppsatt.

Heldigvis kunne jeg fra mitt kontorvindu se masten og hadde fra torget den beste utsikt. Litt efter middagstid kom "Norge" seilende inn over byen. Det var et praktfullt og imponerende syn – den strålende vårsol over skroget ga dobbelt effekt. Det kretset gjentatte ganger over torget og lavere og lavere, inntil det kunne passere inn til landingsmasten.

Allerede nå i aften er det dratt videre til Leningrad, da der var innløpt mindre gode værvarslinger fra det meteorologiske institutt, der gjorde en lengre rast her risikabel. Fra Leningrad går turen formentlig direkte til Svalbard – hvortil Amundsen og amerikaneren Lincoln Ellsworth allerede for en tid siden har begitt seg, idet der dog for alle tilfelles skyld er arrangert det nødvendige for en mellomlanding ved Vardø, hvis det skulle være påkrevd.

Og så begynner da – når været tillater det – den dristige flukt fra Svalbard over Nordpolen til Alaska. Det siste store mål, Roald Amundsen har satt seg.