Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 15: 1923
Kristiania, 27. august 1923

Vi bilte tidlig i går morges sammen med Erik Plahte ut til Marie-kirken i Enebakk til dåpen. Vi kom så tidlig, at vi også fikk høre prestens preken over dagens evangelium; den barmhjertige samaritan. En dårligere preken tror jeg knapt, at jeg har hørt, skjønt teksten jo kunne gi rik anledning til å tale til menighetens samhold, at det kunne bli noe både til å vekke hjertene og til å ta med seg ut i livet. Men det hele virket som et dryss av tørr sand. Kirken var full, men fru Butenschøn sa meg, at det var for anledningen for å overvære dåpen. Ellers var der alltid nesten tom kirke. Særlig hadde det nok pirret nysgjerrig­heten, at der blant fadderne var en hoffmarskalk, da man aldri i bygden hadde sett et sådant "vesen". Det var vel derfor en skuffelse, at Jakob ikke var til stede og kun var innskrevet som fadder.

Barnet ble båret av mormoren fru Butenschøn. De øvrige kvinne­lige faddere var Maries kusine Eddy Butenschøn, Sisine og Maries venninne frøken Elsa Gerner. Herrefadderne var oldefaren general­konsul Butenschøn, Jakob, Kais venn Carl Otto Løvenskiold og jeg.

Den lille ble oppkalt efter sin mormor Mabel og fikk derhos sine to oldemødres navn Hanna (efter fru Butenschøn) og Marie (efter fru Plahte).

Lille Mabel oppførte seg mønsterverdig under hele seremonien. Der kom ikke en lyd fra henne, og hun syntes å betrakte alt og alle med største interesse. Presten sa da også i sin tale ved middagsbordet, at det måtte være en meget intelligent ung dame.

Vi var reist ut i det herligste solskinn og været holdt seg da også, til vi kom tilbake fra kirken, men om eftermiddagen strømmet regnet igjen ned i strie strømmer som vanlig denne sommer.

Middagsgjestene var foruten de tilstedeværende av fadderne de to oldemødre, Viktor Plahte og frue, Erik Plahte, Harald Didrik Løvenskiold, hvis forlovelse med Eddy Butenschøn nå er offisiell, fru Henny Løvenskiold, sogneprest Winsnes, Barbara og jeg samt gamle fru Plahtes søstre, 2 frøkner Birch.

Sisine er ennå i Frankrike og Jakob er ennå fengslet til sykeleiet.

Det var en meget hyggelig dag og vi var hjemme igjen litt over 11 efter en mindre hyggelig biltur i mørke og på veier, der var rene morasset i det vedholdende regn.