Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 15: 1923
Berlin, 9. juni 1923

Hotel Bristol

Jeg kom hit i går eftermiddag og besluttet meg, da jeg følte meg trett efter reisen, til å bli over en dag.

Siden jeg var her for 1 måneds tid siden, har den tyske marks fall fortsatt med en stadig mer rivende fart og har nå kun den halve verdi av den gang. Jeg betalte 500 mark for en sporvognsbillett ut til Kurfürstendamm. Restaurantene der ute var overfylte til eftermiddagste – en kopp te og et par kaker koster nå 15 000 mark – tallene svimler rent for en. Jeg traff på den restau­rant, hvor jeg drakk min te, et ektepar fra Malmö, der bodde samtidig med meg i hotell Bristol i Karlsbad. De fortalte meg, at de hadde kjøpt et daglig middagsservice for 1 million mark, som de med sin svenske valuta fant svært billig.

Og livet her leves, som hver dag var den siste. I aften spiste jeg min middag her i Bristol. Ved sidebordet satt et tysk selskap. Champagnekorkene smalt stadig – og da jeg bakefter inntok min kaffe i hallen, kom de derut og jammen fikk de seg ikke også servert champagne sammen med kaffen. For oss utlendinger er jo prisene her tross de svære tall meget billige, men for tyskerne selv skulle de jo synes vanvittige.

Man kan ikke la være å få en mistanke om, at der ligger en bevisst hensikt bak denne stadige baissing av riksmarken, der nå er kommet under den østerrikske krone. Gad vite, hvor mange milliarder Tyskland har snytt det troskyldige utland for ved disse baissemanøvrer?