Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 15: 1923
Karlsbad, 11. mai 1923

Hotel Bristol

Vi reiste direkte hit kun med overnatting i Berlin. Min nevø Theo K., der nå bor i Berlin, møtte oss på stasjonen og superte med meg på hotellet. Han er ansatt i et tysk, svensk, amerikansk selskap i Berlin, men trivdes ikke lenger i Berlin, der helt dominertes av jøder og "schiekere" og håpet å bli overflyttet til selskapets New York-avdeling med det første.

Reisen fra Berlin til Karlsbad var meget besværlig. Ingen direkte togforbindelse ennå, så vi – efter å ha passert den tsjekko­slovakiske grense, hvor der ved passvisitasjonen og tollefter­synet var en farefull trengsel – hadde 4 "Umsteigungen" og flere steder måtte vente i timevis på togforbindelse. Vi nådde først Karlsbad kl. 101/2 om aftenen efter 141/2 timers reise, mens reisen under normale forhold kun tar 7–8 timer. Og da der var ren sommer­varme ute og en utålelig hete i kupeene, var vi nokså medtatte, da vi kom frem.

I Norge og Sverige var våren ikke langt fremskredet, da vi reiste. Vi ble derfor overrasket, da vi ved ankomsten til Sassnitz så frukttrær i blomst og grønne enger.

Her nede står bøkeskogen allerede i sitt lysegrønne skrud, og man spiser sin frokost ute i friluftsrestaurantene i omegnen.

Jeg var i går hos min lege dr. Paul Mayer på Alte Wiese, der foretok en grundig undersøkelse av meg. Heldigvis kunne han konstatere, at mitt mageonde ikke var av noen farlig natur. Jeg fikk min seddel med oppgave over brønndrikking, bad og diett, og i dag har jeg begynt min kur.

Kl. litt før syv er jeg ved brønnen og drikker mine 2 glass vann fra Marktbrunn, derefter massasje av magen hos dr. Mayer, så en spasertur og derefter en lett frokost: te, 2 av de deilige karlsbadskavringer og en porsjon mager skinke, som jeg har inntatt ute i restauranten Posthof, derefter igjen en spasertur gjennom skogen. Kl. 11 Sprudelbad med furunålsekstrakt. Derefter hvile. Kl. 1 middag med litt fisk eller hvitt kjøtt og en puré av grønnsaker. Så igjen hvile. Kl. 5 te og 2 kavringer. Derefter spasertur og kl. 7 igjen brønndrikking. Kl. 8 et lett aftensmåltid og kl. 10 i seng.

Min dag blir således fullt opptatt med å "skjøtte min helse" – en gresselig og kjedelig beskjeftigelse, som jeg hittil heldigvis har vært skånet for. Jeg får finne meg deri og håpe på et godt resultat av dette regelmessige og kjedelige liv.

Her er visst atskillige norske. Ved frokosten ute på Posthof traff jeg grosserer Anth.B. Nilsen og frue (forfatteren Elias Kræmmer) og grosserer Mohr og frue fra Kristiania. Og da jeg skulle ned til banken for å heve penger, traff jeg Hugo Wetlesen og frue.