Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 14: 1919
Kristiania 24. mars 1919

Det franske krigsskip "Montcalm" er her på besøk, og i går hadde Alliance Française og den nye forening Norvège–France arrangert en frokost for en del av offiserene og matrosene på Frognerseteren, for at de skulle få anledning til å se litt norsk vinter- og sportsliv. Der var herlig solskinnsvær, så det tok seg strålende ut, og masser av mennesker var på benene for å hilse de franske gjester og la dem se norsk vintersport. "Montcalms" kommandant Mr. de Roquefeuil var en distingvert herre av den gode gamle franske skole. Det var morsomt å se det kameratslige forhold mellom ham og hans "gutter", og dog glemtes aldri fra disses side respekten og disiplinen. "Montcalm" hadde vært ute under hele krigen i Middelhavet, i de greske farvann, ved den franske vestkyst, i Nordishavet og nå senest hadde den vært over på en visitt i New York. En del av mannskapet hadde også vært med i kampene ved Verdun.

Under frokosten var jeg inne en tur hos matrosene, der spiste i sportshallen, og holdt en tale for dem. Umiddelbart efter frokosten måtte jeg tilbake til byen for å ta toget ned til Hafslund, mens de franske gjester dro oppover til Hytlibakken for å overvære et hopprenn.

I dag har Sisine vært om bord til en liten dans, og i aften er Barbara og hun i "Opéra comique", hvor der er arrangert en festmiddag for de franske gjester.