Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 13: 1917
Olden i Nordfjord, 23. august 1917

Sammen med min venn dr. Eyvind Bødtker har jeg også i år foretatt en tur vestafjells. Vi oppholdt oss først et par dager på Lillehammer, vesentlig for å bese de Sandvigske samlinger, som jeg ennå ikke hadde hatt anledning til å se, og som virkelig imponerte meg. Både samlingene og omgivelsene på den vakre Maihaugen gjør det hele til et anlegg, som har en eiendommelig sjarme.

Lillehammer er en by i hurtig utvikling. Der vokser frem det ene villakvarter efter det annet. Mange kristianiafolk trekker seg på sine gamle dager tilbake dit for å kunne leve mer stille og usjenert og samtidig nyte den herlige, helsebringende luft der. Også en hel kunstnerkoloni – vesentlig malere – har slått seg ned her.

Fra Lillehammer tok vi med jernbanen til Otta og derfra med automobil over Grotli til Hjelle i Stryn. En ganske vidunderlig tur – særlig nedstigningen fra Grotli til Stryn gjennom det ville fjellskar til Videseter og derfra den kuperte vei ned til Hjelle med utsikten over Strynsvannet – hører til de uforglemmeligste turer, jeg har gjort i vårt vakre land.

For 31 år siden – i 1886 – gikk jeg til fots fra Grotli ned til Videseter og derfra til Hjelle. Der fantes da kun en fjellvei for gående og for kløv. Nå er der den fineste automobilvei.

På Hjelle ble vi over en dag. Det er et herlig sted like ved Strynsvannet og med de praktfulle Loenfjell på den annen side vannet. Fra Hjelle tok vi per motorbåt over vannet til Mindre-Sunde og derfra med automobil ned til Visnes og videre langs fjorden over Loen hit til Olden, hvor jeg aldri tidligere har vært, og som er et av de skjønneste punkter i vårt land.

Hotellet ligger like ved fjorden i idylliske omgivelser. Ovenfor ligger dalen med den vakre topp Sisiliekruna på høyre side og fjellene ved Oldenvannet med Synsnipa og andre topper i bakgrunnen.

Yris Hotel er det beste landshotell, jeg har vært på i Norge. Hyggelige, komfortabelt utstyrte værelser, utmerket forpleining og den mest gjennomførte renslighet. Jeg fikk forklaringen på dette gode stell i dag: En amerikansk milliardær, Mr. Singer, der gjennom flere år har vært her på laksefiske om sommeren, har siden krigens utbrudd tatt fast opphold her. Han har furnert hotelleieren med de fornødne penger til å påbygge hotellet og montere det, mot at der overlates ham en fløy av hotellet til bolig. Og hans frue fører overoppsyn med hele hotellets stell.

I dag har vi tatt turen over Oldenvannet opp til Briksdalsbreen i strålende vær. Det er eiendommelig å se evig sne og is så nær havets overflate. Vegetasjonen er rik like opp til breen. Vi plukket bringebær og jordbær like nedenfor breen.

Oldenvannet og dets omgivelser med de mektige fjell og breer var av betagende virkning i det tindrende solskinn.