Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 12: 1915
Berlin, 14. april 1915

Hotel Monopol

Jeg hadde forkjølt meg i Dresden, og da jeg i natt hadde nokså sterk feber, må jeg bli over her en dag også på hjemveien. Jeg tenkte med gru i natt på, om jeg nå atter skulle bli liggende syk her i det samme hotell som for 2 år siden. Efter mitt bad i morges følte jeg imidlertid meget bedre, så jeg kunne gå ut. Her er surt og vinterlig vær.

Fra Dresden reiste jeg med toget, der kom fra Wien. I toget var der flere vogner med sårede soldater, der kom fra slaget nede i Karpatene. Ved Zossen passerte vi en ny fangeleir.

Toget var overfylt. I min kupé satt bl.a. et ungt ektepar med sin lille datter. Hun hadde sin dukke i armen, og rett som det var vugget hun dukken i sine armer og sang ”Deutschland, Deutschland über alles”. Foreldrene smilte henrykt, og de medreisende så opp av sine aviser og nikket stolt til den lille pike.

Da jeg passerte Pariser Platz i eftermiddag, slentret jeg innom kunstakademiet og så på de der utstilte malerier. Der fantes ikke mindre enn 3 store por­tretter av den forgudede general von Hindenburg. Forøvrig var der en rekke tegninger fra krigen, meget realistiske og visende oss den i all dens gru og redsel.

Jeg drakk min eftermiddagste i en kafé ved Potsdamer Platz. Hvert bord var opptatt, og der taltes og ble støyet og ledd, som om der intet var på ferde.