Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 11: 1909
28. mars 1909

Vi har noen dager hatt besøk av den franske forfatter Victor du Bled. du Bled, som har skrevet flere historiske verker, der er prisbelønnet av det franske akademi, og hvis hovedverk er La société française de XVIe siècle au XXe siècle, holdt i fredags i ”Alliance Française” en konferanse om "Les salons et la conversation au XIXe siècle" og gav herunder et livlig, med en rekke morsomme anekdoter krydret bilde av de salonger og de damer, der selv ned til våre dager søkte å bevare det 18. århundres rike tradisjoner i så henseende. Særlig interessant for oss norske var hans livfulle skisse av madame Aubernon de Nerville og hennes salong. Her var det, at Ibsen først fremførtes for pariserne, idet madame d''Anbernonville av amatørskuespillere i sitt hjem lot oppføre Ibsens "Et dukkehjem" – en dristig gjerning, men som lyktes over all forventning. Men så hadde hun også latt avholde ikke mindre enn 136 prøver. I sannhet et herkulesarbeid for en pariserdame av den store verden.

du Bled er en meget underholdende herre, han kan alle anekdoter og bons mots fra de 4 siste århundrer i den franske sosietet, og han generer seg ikke for å servere dem for de forskrekkede damer, om de enn er nokså meget "salis". I lengden virker det jo litt trettende dette evige fyrverkeri, når man er sammen fra morgen til aften.

I går var vi sammen med ham til middag hos den franske minister, og i dag har jeg gitt frokost for ham på Holmenkollen. En gnistrende solskinnsdag med masser av snø og et yrende liv opp over alle høyder, der ikke kan unnlate å gjøre inntrykk på enhver fremmed, og han var da også i høy grad begeistret.