Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 10: 1908
München, 19. mai 1908

(Hotel "Vier Jahreszeiten")

Straks i morges tok vi hen til Neue Pinakothek, hvor vi tilbrakte formiddagen. Mange kjedelige malerier og enkelte utmerkede. Også her flere gode portretter av Leo Samberger. Norsk kunst var meget svakt representert, en av de få malere, der var rukket innenfor dets murer, var merkelig nok Dørnberger.

Noen malerier av Böcklin og Adolf Menzel var fortrinlige. Mest interessert var jeg av Franz von Lenbachs portretter, som jeg jo hadde hørt så meget omtale, men av hvis kunst jeg ennå ikke hadde noe inntrykk. Jeg kan ikke nekte for, at jeg ble atskillig skuffet. Hans portretter av pave Leo 13, prinsregent Luitpold og Bismarck forekom meg atskillig flate og banale i karakteristikken, og den brungule tone over hans bilder virker temmelig monotont. Derimot var et flott skissert portrett av den avdøde rikskansler fyrst Hohenlohe-Schillingsfürst helt utmerket både i karakteristikk og farger.

Det virket spillevende.

Vi dejeunerte i Königliches Hofbräuhaus. Dette har imidlertid ved ombyggingen tapt meget av sin sjarme. Ølet var selvfølgelig utmerket, men maten tung og tysk. Vi følte det, som hadde vi bly i magen, da vi kom derfra.

Her er trykkende hete. Eftermiddagen tilbrakte vi derfor i ro, tok oss ved 6-tiden en lang, deilig kjøretur i Englischer Garten. Overgangen i temperaturen er meget bratt her. Da vi ved 71/2-tiden kom kjørende hjem til hotellet frøs vi og savnet overtøy.