Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 9: 1906
11. januar 1906

Av den franske minister, mr. Delavaud, var vi i dag budne om bord på det franske krigsskip "Cassini", som for tiden ligger her på havnen. Skipet var opprinnelig bestemt å skulle avgå til Riga for å beskytte de franske undersåtter under urolighetene der. Da det var kommet til København, fikk det imidlertid kontraordre, da den russiske regjering ikke ønsket noen tilstedeværelse av fremmede krigsskip i Rigas havn. For å vise vår nye konge en høflighet, ble det så sendt hit.

Det er et lite skip – en torpedoødelegger, men et av de mest hurtiggående i den franske marine. Og det nøt derfor æren av å føre president Loubet til St. Petersburg ved hans siste besøk ved det russiske keiserhoff. Der var ikke mange bekvemmeligheter om bord; en praktfull seng med røde silkedamasks omheng var minnet om presidentens opphold om bord. Og så en meget smukk drikkekanne med beger, et praktverk av russisk gullsmedkunst, en gave fra byen St. Petersburg.

Ved et glass champagne utvekslet de norske og franske offiserer de gjengse høfligheter og forsikringer om vennskap, og man glemte heller ikke ved denne leilighet å minne om, at de norske og franske farger var de samme, hvorved vennskapet selvfølgelig ville bli enda ubrødeligere.

De franske offiserer var meget henrykte over sitt besøk og især over å ha kunnet dyrke norsk vintersport, aking og skiløping. Heldig at vi i disse dager har ekte norsk vintervær med litt snø, hva som i de senere år blir mer og mer sjeldent.