Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 1: 1882
Trondhjem, slutningen av september 1882

Reisedagene er forbi. De siste dager av mitt opphold i Stockholm var jeg så opptatt, at jeg ikke fikk tid til å skrive dagbokopptegnelser. Men hvor klart erindrer jeg ikke alt! Drottningholm med sin park, det på sine historiske minner så rike Gripsholm, det naturskjønne Nackanäs, lystslottene Haga og Ulriksdal, den vidunderlig deilige hjemfart herfra ved solnedgangstid, Stockholms slott med all sin glimrende prakt, nasjonalmuseet med sine storartede samlinger. Hvilke uforglemmelige dager! Og så hjemfarten, oppholdet i Uppsala, den eldgamle dom med sine to imponerende tårn, Jämtland med sine sjøer og skoger, nedfarten fra grensen til Meråker stasjon, hjemkomsten til mitt gamle Nidaros, gjensynet av de gamle, kjære ansikter, .......... Så er det da forbi ......... de gikk hurtig de gledens dager, så kommer plikten tyngende og legger seg over meg. Latin og gresk, tørt puggeri, nei da var det annerledes med ungdomslyst å fare omkring i fremmede land, se og beundre natur og kunst.

                        "O frihet, skjønnhet, ungdomslyst!"

........ Nå er det alvor, som skal til, arbeide og studium. Jeg får ikke tumle meg om som en fugl, synge og juble over frihet; lenken kommer tung og legges om meg. Jeg vil ikke, jeg kan ikke, fri, fri . . . Du må, du skal, det er din plikt å bøye deg, så lyder den kjedelige stemme . . Nå vel, la skje . . . .

Så er da lenken atter om min fot, jeg er bundet, mine vinger er stekket, de formår ikke mere å flagre, men tankene er frie, og de skal uten tvang fly hen til broderlandet, til Mälarens strand og til Trollhättefallene mens jeg sitter her oppe i den lange og kalde vinter, og venter på en ny vår, på en ny sommer og på en ny reise.

Og så en takk for de svunne dager!

========================================