Knagenhjelm: Dagbøker


Ad Notam Online | Forsiden | Bind 1: 1882
Trollhättan, 6. august 1882

De dype, blå øyne - - - -, at jeg kunne svike dem - - - 6. augusts aften i fjor, jeg husker den så godt, - - - den klare himmel og de funklende stjerner. Efter hvert som stjernene der oppe tentes, så tentes der stjerner i mitt indre, friske håp og fagre tanker. Jublende og ungdomsglad, mektig grepet av naturens skjønnhet, med armen om hennes (S.B.) liv, og hennes kinn lenet mot min skulder, så jeg inn i de vakre, dype, blå øyne, - - - at jeg dog kunne svike dem - - -. Hun trykket et kyss på mitt kinn, og jeg gav et løfte, – et vennskapsløfte – og lykkelig så hun på meg med sine varme øyne.

Troen på et edelt liv, ubesmittet av verdens usselheter, kom over meg. I denne tro gikk ukene som dager. De var skjønne de dager. Ha takk for dem, o Gud! De dype, blå øyne, full av varme, hvor kunne jeg svike dem . . . . . . . . . .

Et år er forbi.

I aften er himmelen mørk med truende skyer. Manende står de fagre, dype, blå øyne over meg, jeg føler som en dump smerte - - - troen på det edle, ubesmittede liv holder på å vike - - -

 - - - Gud hjelpe meg! - - -

Det er så deilig å sitte ved Trollhättefallene for den, som gjerne vil glemme; ti larmen og fosseduren overdøver alt.